Geannuleerd: Studiebijeenkomst Uitdagingen in de geitenhouderij
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 440,30 excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Countus accountants + adviseurs
Studiebijeenkomst: Uitdagingen in de geitenhouderij
Door: Rik Vlemminx en Herman van Welie van de werkgroep Dier
Hoe ziet de toekomst van de geitensector er uit en wat is de rol van de adviseur? Daar gaat het over tijdens deze bijeenkomst op het bedrijf van Alexander van der Schans. Jeannette van de Ven (LTO) en Bart Bremmer (innovatiesocioloog) gaan in op de uitdagingen waar geitenhouders en hun adviseurs voor staan. Duurzaam, zorgvuldig, gezond en innovatief zijn daarbij de steekwoorden.
De geitensector heeft een bijzondere positie in de Nederlandse agribusiness. Het is een jonge en dynamische sector die snel groeide, tot de uitbraak van Q-koorts in 2009. De sector heeft zich daar doorheen geslagen en kijkt weer vooruit. Tijd om te werken aan een stabiele toekomst en het verder versterken van de sector. Nu is het de uitdaging om duurzamer te ondernemen. Bedrijfseconomie en arbeidsomstandigheden zijn belangrijk, maar ook van buitenaf staat de sector onder druk. Thema's als volksgezondheid, milieu, maatschappelijke acceptatie en verwaarding van overtollige lammeren zijn actueel.
Centrale vraag
Centraal tijdens deze bijeenkomst staat de vraag: Hoe kunnen ondernemer en adviseur samen een gezonde, renderende en gewaardeerde toekomst voor de bedrijven en daarmee voor de sector waarborgen? En welke rol heeft de adviseur hierbij?
We zijn te gast bij geitenhouder Alexander van der Schans. Hij runt een geitenhouderij met 3500 geiten in de Bommelerwaard. Op termijn wil hij groeien naar 5000 geiten. Dierenwelzijn en maatschappelijke acceptatie vindt hij belangrijk.
Naast ondernemer Alexander van der Schans spreken op deze bijeenkomst:
Jeannette van de Ven, vakgroepvoorzitter LTO Geitenhouderij, www.lto.nl
Jeannette van de Ven belicht de visie van LTO op de toekomst van de Nederlandse geitenhouderij. Samen werken aan een zorgvuldige geitenhouderij, is haar motto. Gezond, duurzaam, diervriendelijk, zorgvuldig en transparant zijn de doelen die de sector moet nastreven om te overleven. Welke uitdagingen levert dit op voor geitenhouders en hun adviseurs?
Bart Bremmer, innovatiesocioloog, www.innovatiesocioloog.nl
Bart Bremmer is innovatiesocioloog en richt zich veranderingsprocessen op het platteland. Bremmer was betrokken bij het project Vooruit met de Geit in 2012/2013 en Het Nieuwe Veehouden, waarin de dynamiek tussen ondernemer en adviseur een belangrijke rol speelde. Hij gaat in op zijn ervaringen uit de casussen in deze innovatieprojecten. Welke uitdagingen liggen er voor ondernemer en adviseur? Hoe kan de transitie naar een duurzame geitenhouderij gestalte krijgen?
Dagvoorzitter is Herman van Welie, lid werkgroep Dier en werkzaam bij AEC Uden.
Programma:
15.00 u: Ontvangst
15.30 u: Opening door de dagvoorzitter Herman van Welie
15.35 u: Introductie en rondleiding Alexander van der Schans
16.30 u: Inleiding Jeannette van de Ven
17.00 u: Korte pauze
17.15 u: Inleiding Bart Bremmer
17.45 u: Vragen en discussie
18.15 u: Buffet
19.30 u: Einde bijeenkomst