De vab-activiteiten vormen het hart van onze vereniging. We organiseren studiebijeenkomsten, workshops, trainingen, seminars, studiereizen en netwerkbijeenkomsten. De activiteiten worden georganiseerd door de werkgroepen, het bestuur en het projectbureau van de vab. Een deel van onze activiteiten is - tegen meerprijs - ook toegankelijk voor niet-leden.
Bij de vab doen we ons best om zo veel mogelijk leden aan te spreken met onze bijeenkomsten. Daarom organiseren we soms grote (netwerk) bijeenkomsten, waarbij mensen uit alle binnen de vab bestaande sectoren, samen kunnen komen. Aan de andere kant zijn er (kleinschalige) specialistische bijeenkomsten, waarbij we dieper in gaan op specifieke thema’s of die juist een klein segment van de vab-leden van een bepaalde actualiteit bedienen.
Al deze activiteiten hebben als doel om jou als bedrijfsadviseur verder te helpen in je werk. Met kennis, persoonlijke ontwikkeling, adviesvaardigheden en een goed netwerk. Voor de helderheid hier even alle soorten bijeenkomsten op een rijtje. Zodat je weet in welk jasje een bepaald interessant thema gegoten is.
De 'gewone' vab-studiebijeenkomst kent meestal twee of drie inhoudelijke sprekers (en soms één), waarbij verschillende invalshoeken van een thema worden belicht (bijvoorbeeld een ondernemer aan het woord, maar ook een beleidsmaker). Soms is er een rondleiding over het bedrijf, waarbij de vab sowieso graag kiest voor een locatie met agrarische uitstraling. De bijeenkomsten zijn sectoraal ingestoken of juist strategisch van aard. Denk aan melkveehouderij, intensieve veehouderij, glastuinbouw of financiële thema's.
Eén of twee keer per jaar organiseren we een seminar. In november tegelijk met de algemene ledenvergadering en soms ook één in juni (naar gelang de behoefte). Hierbij kiezen we voor een breed, sector overstijgend onderwerp, dat adviseurs uit verschillende disciplines aanspreekt. Het start met een plenaire inleiding door één of twee aansprekende keynote sprekers (kenners in hun vakgebied), gevolgd door een aantal workshops, die de verschillende onderdelen van het thema verder praktisch uitwerken. Seminars zijn een goede gelegenheid om te netwerken met adviseurs van verschillend pluimage.
Een Flash! is een korte, maar krachtige kennisgerichte bijeenkomst rond een specifiek onderwerp of actualiteit, waarbij we ingaan op één specifiek thema. Een Flash! vindt vaak plaats op locatie bij een accountantskantoor of bank en is bedoeld om snel te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Een Flash! kan kleinschalig zijn, maar bij bepaalde actualiteiten kan dit ook tot een grotere groep leiden. Je doet er kennis op en hebt de gelegenheid om vragen te stellen aan experts. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie.
Tijdens een expeditie ga je samen met een relatief klein groepje collega's en vakgenoten dieper in op een relevant onderwerp. Wat de expeditie bijzonder maakt is dat deze bestaat uit meerdere (2 of 3) bijeenkomsten, waarbij een deel van de inhoud door de deelnemers wordt bepaald of in verschillende lagen wordt gebracht. Bij een expeditie gestaffeld diepgang gezocht en kan het zijn dat een vab-adviseur als aanjager voor het thema wordt benoemd. Daarnaast zijn er externe trainers en specialisten die de expeditie begeleiden.
Onder de noemer ‘Special’ organiseert de vab voor en door een relatief klein segment van haar leden een specialistische bijeenkomst, waarbij vaak een actuele stand van zaken wordt belicht, praktische informatie wordt uitgewisseld en in een kleine groep over een specifiek onderwerp wordt gespard. Vaak vindt er een bedrijfsbezoek plaats of is er een excursie in het programma opgenomen.
De certificering voor de titel van Agrarisch Bedrijfsadviseur (ab) draait om persoonlijke ontwikkeling. In een kleine groep adviseurs bepaal je wat jouw ambities en plannen voor de komende periode zijn. Je maakt een persoonlijk plan waarin je de route naar je ambities vastlegt. Dit plan bespreek je met een coach. Op basis van je ontwikkeling en zelfreflectie in je plan word je gecertificeerd. In de twee volgende jaren zijn er terugkomdagen met je eigen groep waarin je kunt bijpraten en de voortgang van je Persoonlijk Ambitie Plan kunt bewaken.
Met de vab kun je op reis naar het buitenland. In het voorjaar of in het najaar gaat de reis, van twee tot zes dagen naar een bepaald land of een bijzondere regio. Tijdens de reizen worden agrarische bedrijven en aanverwante bedrijven of instellingen bezocht. Doel van deze reizen is het verruimen van je blik en het leren kennen van ondernemers of collega's in een ander land. Doelbewust zoeken we juist hen op, waardoor de vab-studiereizen uitstekende momenten zijn om intensief te netwerken.