Excursie en studiemiddag Regeneratieve Landbouw


Datum en tijd
15 april 2025 14:00 tot 18:15
Locatie
Schevichoven, Middelweg 85 3956 TL Leersum
Termijn
14 april 2025 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 95,- excl. BTW
Niet leden € 150,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
3
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
 
Mevr. A.E. (Angelique) Driesen
Dirksen Management Support BV
Dhr. J.P.A.J.M. (Jan) van de Sande
De Ruijsbossche Hoeve Advies B.V.
 
Dhr. ing. C. (Cor) van der Vaart ab
van der Vaart, Bedrijfsadvies en dienstverlening
Mevr. N.P.R.M (Naomi) Geron
Aelmans adviesgroep
De kaart wordt geladen…

Excursie en studiemiddag Regeneratieve Landbouw


Als agrarisch adviseur, heb je er vast al wel van gehoord: Regeneratieve Landbouw. Is dat een andere naam voor Biologisch of Natuurinclusief? Wat is het onderscheid en wat moet ik hierover vertellen als mijn klant uitleg vraagt? Inmiddels hebben diverse belangrijke partijen in de agrarische sector het er al volop over, Rabobank, Agrifirm, Lely, Friesland-Campina en ook LTO, RVO en beleidsmakers. Hoog tijd om ons eens te verdiepen in Regeneratieve Landbouw.
 

Regenerare = opnieuw voortbrengen

Op dit moment wordt de definitie voor regeneratieve landbouw in het ReGeNL project omschreven als "een manier van landbouw die voedselproductie combineert met natuurherstel". Dat kan dus heel veel omvatten en bestaat uit een enorme veelheid aan elementen en mogelijkheden. Het creëren van een totale regeneratief agrarisch model, is dus ook definitief einddoel, maar het gaat om het proces van vele stapjes, waarbij een evenwicht herstelt wordt tussen geven en nemen van de natuur. Het omvat niet alleen natuurlijke aspecten als bodemgezondheid, weerbaarheid gewas, schone lucht en water, biodiversiteit en een beperkte "voetafdruk", maar gaat zeker ook in op economische en sociale impact, alsmede gevolgen voor de volksgezondheid. Daar waar dieren een onderdeel zijn van de bedrijfsvoering komt dierenwelzijn ook om de hoek kijken.

Tijdens deze studiemiddag beginnen we met het doorgronden van wat Regeneratieve Landbouw allemaal in kan houden en hoe adviseurs hierin van meerwaarde kunnen zijn. Kees Kaffka (projectmanager ReGeNL actielijn 4 / Wageningen Academy) brengt ons hiervan op de hoogte.
 

Regeneratief beleven

Niets is beter om iets te doorgronden dan het te beleven. Vandaar dat deze studiemiddag ook een excursie omvat op Schevichoven in het Utrechtse Leersum. Hier zijn ze in 2020 begonnen met de ontwikkeling van een regeneratieve boerderij . Op Schevichoven telen we meerjarige gewassen op basis van permacultuur (permanente agricultuur) met als doel: een gezonde bodem, herstel van biodiversiteit én niet op z'n laatst ... een rendabele exploitatie. Niet voor niets luidt bij hen het motto: het moet kunnen om regeneratief en financieel gezond te boeren!

Eliëtte van Dam (eigenaar en bewoner Schevichoven) voert ons rond over het land en laat ons de regeneratieve elementen zien van het bedrijf. Dit heeft vaak een grote diversiteit variërend van landschapselementen, biodiversiteitsbevordering, agroforestry, permacultuur etc. Na de wandeling met verhalen en een kop koffie of thee, verdiept zij één en ander in een presentatie die de bedrijfsvoering van Schevichoven laat zien. Hierbij kunnen adviseurs die bij hun klanten raakvlakken zien en de wens om ook regeneratieve stappen te willen gaan maken, volop vragen stellen om zo met een gedegen dosis kennis over wat nu regeneratieve landbouw inhoudt.

Programma

13:30 uur  Ontvangst
14:00 uur  Welkomstwoord
14:05 uur  Regeneratieve Landbouw door Kees Kaffka (projectleider ReGeNL / Wageningen Academy)
15:00 uur  Excursie over Schevichoven door Eliëtte van Dam
16:30 uur  Pauze
17:00 uur  Bedrijfsmodel Schevichoven door Eliëtte van Dam
18:00 uur  Ruimte voor vragen en discussie
18:15 uur  Afsluiting en buffet
20:00 uur  Einde