Symposium Bedrijfsopvolging


Datum en tijd
10 april 2025 10:00 tot 16:30
Locatie
Aeres Hogeschool, De Drieslag 4 8251 JZ Dronten
Termijn
1 april 2025 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 95,- excl. BTW
Niet leden € 125,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
4
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk

Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.

De kaart wordt geladen…

Symposium Bedrijfsopvolging


Geaccrediteerde PE-punten: 3 PE-punten op BAS-aandachtsgebied E3 Bedrijfsovername en 1 PE-punt vaardigheid

In nauwe samenwerking met Aeres Hogeschool Dronten en vanuit het langjarige partnerschap van de groene kennisinstellingen en de VAB aan het project Verduurzaming Bedrijfsopvolging, organiseren we een symposium rondom het nog altijd zeer actuele thema Bedrijfsopvolging. Ontwikkelingen staan hierin niet stil en terwijl men bij overheden steeds vaker de term "Generatievernieuwing" noemt, is het toch aan de sector om hier een gedegen en duurzame invulling aan te geven.

Plannen maken over bedrijfsopvolging kun je niet vroeg genoeg starten, dus groene kennisinstellingen waar potentiële nieuwe agrarische ondernemers bezig zijn met een studie zetten zich hier volop voor in. Evenals adviseurs die aan de keukentafel bij boer- en tuinder de bedrijfsstrategie jaren van te voren dienen te bespreken, waarbij een adviseur er goed aan doet om met alle stakeholders (dus allereerst alle familieleden) in gesprek te zijn.
 

Keynotes

Het project Verduurzaming Bedrijfsopvolging is alweer meerdere jaren geleden geïnitieerd vanuit NAJK, die natuurlijk dicht op het vuur van deze materie zitten. We vragen Coen van den Bighelaar (portefeuillehouder bedrijfsopvolging NAJK) hoe hij aankijkt tegen de ontwikkelingen, wat er inmiddels in zijn ogen gerealiseerd is en welke processen nog volop de aandacht dienen te krijgen. Wat vindt hij van het ontwikkelde instrumentarium en hoe gaat het met dat beoogde Kenniscentrum Bedrijfsopvolging?

In zijn functie als plaatsvervangend directeur Europees, Internationaal en Agro-economisch zaken van Ministerie van LVVN is Gerbert van der Wal zich bewust van het belang van generatievernieuwing in de agrarische sector. Uiteraard zijn wij nieuwsgierig naar hoe vanuit Den Haag de ontwikkelingen beleefd worden en waar hij trots op is als hij kijkt naar wat er bereikt is in het project verduurzaming bedrijfsopvolging. Zijn er vanuit de overheid wellicht nog wensen in de doorontwikkeling van wat al gerealiseerd is?


Volop workshops

Na het keynote gedeelte van deze dag, biedt de ochtend de kans om diverse workshops bij te wonen rondom het ontwikkelde instrumentarium ter verduurzaming van Bedrijfsopvolging in de agrarische sector. Hierin is er keuze om die kort (in de pauze) te bekijken om daarna een keuze te maken welke voor jou wat diepgang mag krijgen. Hierin is de keuze:

1. Kletspotten door Leanne Bastiaansen (Aeres Hogeschool Dronten) en Gemma van den Berg (Movaeres)
2. Bedrijfslevensloop door Carolien Oostveen, Alida Hoolsema ( Aeres Hogeschool)
3. Zij-instromers door Wiebe van der Veen (Aeres Hogeschool) en Edwin Weesie (Hogeschool Utrecht)
4. Handboek en werkboek Bedrijfsopvolging door Judith van Helvert (Hogeschool Windesheim)
5. Rechtsvorm agrarische familiebedrijven door Bart Hoogeboom (Hogeschool Windesheim) en René Gomersbach (Aeres Hogeschool)
6. Platform Kenniscentrum Bedrijfsovername door Coen van de Biggelaer (NAJK) en Inge Smits (Imagro).

Daarna volgt de lunch en gaan we in de middag verder met twee rondes workshops, waarbij je verschillende expertises van belangrijke onderdelen in agrarische bedrijfsopvolging beslissingen of processen kunt volgen. Hierbij kun je kiezen tussen de volgende workshops:

  • 1. De rol van de notaris bij bedrijfsopvolging door Ans Post (Hobbelink & Buitink Notarissen) - Wat dient een adviseur te weten over de notariële zaken die bij bedrijfsovernameprocessen om de hoek komen kijken? 
  • 2. Juridische aspecten bij bedrijfsopvolging door Rianne van Bommel (Remie Financieel Juridisch Adviesbureau) - Wet en regelgeving in agrarisch recht, bijvoorbeeld meststoffenwet, pacht en actuele juridische aspecten van bedrijfsopvolging.
  • 3. Fiscale aspecten bedrijfsopvolging door Gijs Veenhuijsen (Flynth Adviseurs en Accountants) - Voorkom verrassingen vanuit de belastingdienst wanneer je bedrijfsovername regelt. Waar dient de adviseur op te letten!
  • 4. Levensfases van een onderneming door Gemma van den Berg (Movaeres) - Vanuit menselijke levensfases reflecteert het boek “Op de koffie” van Marlies Bosker op de ontwikkeling van het agrarisch familiebedrijf.
  • 5. Maak kennis met "De Boerenboom" door Ron Methorst (Aeres Hogeschool) - Met de Boerenboom breng je in één oogopslag in beeld hoe een agrarisch bedrijf in zijn omgeving staat.
  • 6 i. Bordspel voor coaching "Om Tafel" door Gelein Biewenga (Van Hall Larenstein) - enkel eerste ronde
    6 ii. Agrarische Familiebedrijven, systemen en patronen (boek “Doorzien”) door Wiggele Oosterhoff (Aeres Hogeschool) - enkel tweede ronde


Nota bene: door de samenwerking met Aeres Hogeschool Dronten is dit symposium voor deelname van adviseurs gedeeltelijk gesponsord. Zodoende de tarieven voor deelname, die beduidend lager zijn dan reguliere geaccrediteerde PE-activiteiten van de VAB.

 

Programma

9.30 uur    Ontvangst
10.00 uur  Welkom en opening door Jolanda Berntsen (Aeres Dronten)
10.15 uur  Keynotesprekers Coen van den Bighelaar (NAJK) en
                  Gerbert van der Wal (Ministerie van LVVN)
11.15 uur  Pauze met bezichtiging ontwikkelde materialen in stands
11.30 uur  Workshops op het instrumentarium Bedrijfsopvolging vanuit projectonderzoek
12.30 uur  Lunch
13.30 uur  Workshops voor en door experts
14.45 uur  Pauze
15.15 uur  Workshops voor en door experts
16.30 uur  Netwerkborrel