Opleiding Bedrijfskundig Adviseur AgroForestry 2
Deel 2: Verdienmodellen en synergie
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 125,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Treelinks (handelsnaam van Tradelinks BV)
Opleiding Bedrijfskundig Adviseur AgroForestry
Deel 2: Verdienmodellen en synergie
Steeds meer boeren willen het: op verschillende manieren weer of meer bomen op het land. Bomen bieden voordelen en wanneer er op een bewust manier gekozen wordt voor bomen of houtige gewassen, is inmiddels duidelijk dat dit tot bedrijfskundige meerwaarde leidt. En hoewel kennis op gebied van teelttechniek en bemesting beschikbaar is, vormt de bedrijfskunde in AgroForestry nog altijd een ondervertegenwoordigd kennisgebied.
In dit tweede deel van de opleiding staan de verschillende soorten verdienmodellen bij de diverse vormen van AgroForestry centraal. Welke ecosysteemdiensten levert een AgroForestry-systeem en welke verdienmodellen zijn hier aan te koppelen? Welke stapeling van verdienmodellen is er mogelijk en welke synergie voordelen levert dit op in de bedrijfsvoering?
Excursie (optioneel)
Elk deel van de opleiding vindt plaats op een locatie, waar een vorm van AgroForestry plaats vindt. Optioneel bieden we vooraf een korte excursie aan om hiermee kennis te maken. Op boerderij Oud Schothorst heeft Theo Folmer in Lunteren drie takken van agrarische topsport. Een melkveehouderij, een biologische pluimveehouderij en een loonwerkbedrijf. Met name bij de kippen is AgroForestry toegepast, maar er is meer. Wij krijgen een rondleiding op dit veelzijdige bedrijf.
Trainers
De cursus zal worden gegeven door Jacob Haalstra en Dyon Temming, beiden vergevorderd en praktiserend adviseur in AgroForestry. Zij hebben diverse bedrijfsmodellen en instrumenten ontwikkelt voor het diverse gebruik van bomen en houtige gewassen in agrarisch bedrijfsvoering, die geschikt zijn om daarmee de implementatie ervan door te rekenen. Tegenwoordig vormen die meestal de basis van pilot projecten en demonstratiebedrijven en door het hiermee leren omgaan en doorgronden daarvan kan men na het volgen van de opleiding zich als Bedrijfskundige Adviseur in AgroForestry zien.
AgroForestry in ReGeNL
Het (her)introduceren van bomen in het Nederlandse agrarische landschap wordt op dit moment al gezien als een logische stap in het verbinden van de agrarische bedrijfsvoering met natuur- en/of landschapselementen. Wanneer dit bewust en weloverwogen wordt toegepast, brengt dit forse bedrijfskundige voordelen op en een aanvullend verdienvermogen. De groeiende behoefte aan inde diverse vormen van AgroForestry onderlegde bedrijfskundige adviseurs is groot. De momenteel beschikbare handvol adviseurs met gedegen kennis wordt over heel Nederland gevraagd om advies, vaak te veel en regelmatig te ver weg om aan te kunnen voldoen. Meer adviseurs met kennis in AgroForestry zijn nodig om het implementeren van meer bomen bij agrarische bedrijven in de juiste banen te leiden en tot rendabele verdienmodellen in bestaande bedrijfsvoering te vormen.
Deze cursus bestaat uit vijf middagen in 2025 en begin 2026. Daarna ben je voldoende bekend met bedrijfskunde op AgroForestry om zelfstandig advies te geven hierin. De VAB organiseert de cursus vanuit haar partnerschap in ReGeNL, waarbij de VAB zich inzet voor verspreiding van kennis onder - met name - adviseurs. Na het volgen van de gehele cursus mag je je Bedrijfskundig Adviseur AgroForestry noemen en kun boeren adviseren over hoe zij op een renderende wijze bomen en/of houtige gewassen kunnen introduceren, integreren en optimaal gebruiken op hun land en in de bedrijfsvoering.
Programma
12:30 uur Ontvangst excursie
12:45 uur Excursie op
14:00 uur Ontvangst opleidingsdeel
14:30 uur Aanvang opleidingsdeel
16:00 uur Pauze
16:30 uur Voortgang opleidingsdeel
18:00 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Overige opleidingsmiddagen
Opleidingsmiddag deel 3 - dinsdag 23 september 2025
Opleidingsmiddag deel 4 - dinsdag 25 november 2025
Opleidingsmiddag deel 5 - dinsdag 27 januari 2026
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: