Excursie en studiemiddag Biologisch Melkveehouden
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 295,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Arvalis Zeeland Brabant Gelderland B.V (voorheen ZLTO Advies B.V. ('s-Hertogenbosch))

Studiebijeenkomst Biologisch Melkveehouden
Biologisch (melk)veehouden, daar komt heel wat bij kijken. Soms poogt het hele bedrijf ineens om te gaan van gangbaar naar biologisch, maar dit is wel heel taakstellend. Anderen gaan stap voor stap in de richting van biologisch en gaandeweg deze uitdaging aan. De VAB werkgroep Strategie met aanvullende ideeën vanuit de werkgroep DIER heeft een aantal verhalen centraal gesteld om agrarische adviseurs in de regio Brabant het biologische (melk)veehouden eens te laten proeven aan dit specifieke thema. Met een excursie beleef je meer en de succesverhalen van bijzondere bedrijven, blijven altijd een inspiratiebron. Daarnaast een keynotespreker die van wanten weet, evenals twee invalshoeken die bij biologisch van belang zijn.
Excursie op landgoed Bleijendijk
Het is een prachtig gezicht hoe op landgoed Bleijendijk in het Brabants Vught de Montbéliarde runderen in de velden grazen. Dit nog niet zo bekende dubbeldoel-ras is zowel geschikt als melk- als vleesvee. Vol passie runnen Rob Bennenbroek en Marjolein van Mullekom hier hun agrarische onderneming op biologische basis. Ze geloven in eerlijke producten die met aandacht voor dier en natuur gemaakt worden en die dicht bij huis verkocht worden. Rob leidt ons rond en vertelt over de geschiedenis van hun boerderij, waarbij we als bezoeker verrast zullen worden. Onderweg zal spreker Robert van Dorst (Reudink Voeders) niet nalaten om af en toe aan te haken op onderwerpen die hij in zijn latere bijdrage ook nog eens zal gaan benoemen inzake voer, beweiden, kruidenrijk gras en rantsoenen.
Van buiten naar binnen
Na een kop koffie (of thee) volgen drie sprekers die ons meenemen in hun praktijk. Keynote wordt verzorgd door Guus van Roessel,die alweer enkele jaren geleden de eerste melkveehouder was met een eigen zuivelfabriek. Op zijn biologische boerderij in Udenhout opende hij initieel een minizuivelfabriek waar de melk van zijn koeien rechtstreeks geschikt werd gemaakt voor consumptie. Toen was er al meer bij Guus te ontdekken, want hij was er ook al vroeg bij (dankzij zijn werk bij Lely), om zoveel mogelijk in zijn stallen te automatiseren. Robots houden al vele jaren de boel schoon en de koeien worden volautomatisch gevoerd. Maar, die verkorte zuivelketen en zijn eigen merk zuivel, dat is toch echt wel zijn trots. Na jaren succes met volle melk, voegde hij daar de verwerking van yoghurt aan toe en tegenwoordig tref je in het schap van menig Albert Heijn zuivel van de Dobbelhoeve aan onder de merknaam “Mijn Melk”. Guus neemt ons mee in zijn verhaal en de uitdagingen die gepaard gingen bij zijn keuzes als ondernemer.
Zeg je biologisch (melk)veehouden, dan zorg je voor een uitgebalanceerd rantsoen. En dat komt vaak wel wat nauwer dan in de gangbare variant. Natuurbeweiden en kruidenrijk grasland hebben inmiddels hun voordelen bewezen, maar zorgen voor voldoende vet en eiwit dient goede aandacht te krijgen als mijn van de ene naar het andere vorm van (melk)veehouden gaat. Hier weet Robert van Dorst (Reudink Voeders) alles van en geeft uitleg waarop ook de bedrijfskundig adviseur moet letten als zijn klant vraagt "en als ik nou biologisch wil worden, wat dan?"
Last, but not least, geven wij het woord aan VAB-lid en biologisch bedrijfsadviseur Berdi Doornebosch, die ons meeneemt in haar uitdagingen om boeren in transitie naar biologisch op de beste wijze te ondersteunen. Let wel, die uitdaging is vaak best veelomvattend en een beetje adviseur is ervan doordrongen dat zo'n uitdaging dus ook de juiste begeleiding van hem/haar zal vergen. Waar moet je op letten als je een biologische melkveehouderij adviseert? Vanuit haar ervaring vertelt Berdi ons meer over de belangrijkste uitdagingen en valkuilen wat betreft de regelgeving voor biologische veehouderij.
Programma
13:30 uur Verzamelen optionele excursie
13:45 uur Start excursie landgoed Bleijendijk
15:00 uur Ontvangst studiemiddag
15:10 uur Opening dagvoorzitter
15:15 uur Biologisch zelfverzuivelen en meer, door Guus van Roessel
16:15 uur Pauze
16:45 uur Goed voeren als basis door Robert van Dorst (Reudink Voeders)
17:30 uur Tips voor biologisch adviseren door Berdi Doornebosch (adviseur)
18:15 uur Afsluiting en buffet of verplaatsing naar restaurant
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: