Workshop Subsidies voor agrarische ondernemers
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 180,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Niessink & Partners
Engberts Adviseurs
Optimaal gebruik van ondersteunende maatregelen
Workshop Subsidies voor agrarische ondernemers
Een praktische ingestelde workshop met twee sprekers die je leren waar en hoe er subsidiegelden beschikbaar zijn voor jouw klanten op het specifieke gebied van POP3 en vanuit het GLB, evenals SDE subsidies. Twee specialisten hierop presenteren niet alleen hun kennis, maar laten ons ook meteen werken met de materie, zodat één en ander direct toepasbaar wordt in de praktijk.
POP3 en naar een nieuw GLB
"Subsidies, die bestaan niet meer!" is een regelmatig gehoorde opmerking in de huidige tijd. De veronderstelling dat overheden de portemonnee niet meer trekken voor de boer om hem in zijn bedrijf te ondersteunen is slechts ten dele waar, want maar liefst 40% van de Europese begroting wordt aan subsidies in de landbouw besteed. Het huidige landbouwbeleid richt zich op inkomenssteun voor boeren, marktregulering en plattelandsontwikkeling. Inmiddels is de discussie over het landbouwbeleid na 2020 in volle gang, want een geheel nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) staat in de steigers. Dit moet ervoor zorgen dat er genoeg voedsel wordt verbouwd op een duurzame manier. Daarnaast moeten consumenten voor redelijke prijzen landbouwproducten kunnen kopen en moeten boeren een behoorlijk inkomen hebben. Binnen het landbouwbeleid moeten boeren rekening houden met verschillende belangen, zoals de voedselveiligheid, het behoud van het platteland, milieu, de leefomstandigheden van dieren en eerlijke handel met landen buiten de EU. Kees Anker (Regiebureau Plattelandsontwikkelingsprogramma) zet voor ons deze kant van inkomensondersteuning en markt- en prijsbeleid en plattelandsontwikkelingsprogramma (o.a. POP3) op een rij en middels enkele cases leren we hoe we deze kunnen gebruiken. Kees geeft inzagen in
- Huidige GLB met als pijler 2 van POP3
- Hoe werkt POP en wat zijn de hoofd onderwerpen?
- Twee transitiejaren (2021-2022) op basis van POP3
- Toekomstig GLB, wat gaat er veranderen? We zoomen in op innovatie: de maatregelen Samenwerking voor Innovatie (innovatieontwikkeling), Kennisoverdracht en Fysieke investeringen en bekijken de resultaten van deze maatregelen
- EU-ondersteuning van de nationale programma’s
- Landbouw in Horizon Europe.
Innovatief boeren en kringlopen sluiten
Kringlooplandbouw is zo'n beetje de meest beladen term van het afgelopen jaar (op misschien stikstof na) en betreft een wellicht allang bekende manier van werken in een nieuwe jasje. Een veelheid aan subsidies en regelingen is beschikbaar om de boer hier een handje mee te helpen, evenals hem te stimuleren om te voldoen aan bepaalde maatschappelijke windrichtingen, die in eerdere of mindere mate in andere sectoren ook beschikbaar zijn. Een deel kwam al naar voren in de eerste deel van deze workshop, maar nu zoomen we specifiek in op de energiebesparing, milieuvriendelijke praktijken en het circulair en/of innovatief bouwen. Hoe aantrekkelijk zijn zonnepanelen en hoe zit dat met windenergie. Energieopslagsystemen zijn hot, maar weldoordachte manieren van eenvoudigweg besparen van energiegebruik kan ook interessant zijn. Een scala aan ideeën wordt ten dele gevoed door diverse Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) subsidies, welke door Rob Zanders (Green Watts) op een rij gezet worden om er daarna gedegen mee te oefenen in een paar cases. We volgen daarbij de ontwikkeling van SDE naar SDE++, hebben het over de EIA (energie-investeringsaftrek) en bespreken de inzetbaarheid van stimuleringsmaatregelen voor PV-systemen vanuit gemeenten en op duurzaamheid gerichte banken.
Svb en innovatie regeling
Eind mei is de subsidiemodule betreffende brongerichte verduurzaming van stal- en managementmaatregelen ingegaan. Deze subsidie geldt ten aanzien van investeringen in niet-bewezen innovaties. Bij deze regeling komt nog wel heel wat kijken, maar op een overzichtelijke wijze zal Eric van den Hengel (De Groene Munt) je op de hoogte brengen van de spelregels. Globaal genomen is het doel van de Sbv het ontwikkelen en uitrollen van integrale, brongerichte emissiereducerende maatregelen in zowel bestaande als nieuwe stalsystemen. Een voorbeeld is het terugdringen van broeikasgas- en stalemissies, die dan weer bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van mens en dier alsook positieve effecten hebben op de realisatie van klimaat- en milieudoelen. De innovatie regeling is opengesteld voor de melkveehouderij, melkgeitenhouderij, vleeskalverenhouderij en varkenshouderij. De doelstelling is het investeren in nieuwe, niet bewezen techniek en management om stalemissies vanuit het stalsysteem te voorkomen.
Deze workshop is geschikt voor de adviseur die meer willen weten over subsidies binnen de POP3 en het GLB, evenals de huidige stand van zaken binnen de vele mogelijkheden die SDE-subsidies bieden. Een workshop betekent hands-on oefenen met realistische cases en is interactief met de sprekers ingaan op de materie. Het doel is om het praktisch geleerde de volgende dag direct inzetbaar te hebben bij de klant.
Programma
14:00 uur Ontvangst
14:30 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter
14:35 uur POP3 en naar een nieuw GLB
door Kees Anker (Regiebureau Plattelandsontwikkelingsprogramma)
16:15 uur Pauze
16:45 uur Subsidie (SDE etc.) voor innovaties op de boerderij
door Rob Zanders (Green Watts)
17:45 uur Svb en innovatie regeling
door Eric van den Hengel (De Groene Munt)
18:15 uur Ruimte voor vragen en discussie
18:30 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: