Webinarserie: Doelsturing en KPI's in duurzame landbouw
webinar 2
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Kosteloos voor niet-vab-leden
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
nvt
nvt
Agrivaknet
brouweragrarischadvies
Schevichoven BV
Countus
ABN AMRO
Next Food Collective
Eeckhof B.V.
Wanderaar
Connecting Agri & Food
Connecting Agri & Food
Provincie zuid Holland
x
Finqa bv
Ministerie van LVVN
Hans Rietveld agrarisch advies
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Hogeschool Inholland
Countus accountants + adviseurs (Markelo)
Webinarserie: Doelsturing en KPI’s in duurzame landbouw
Doelsturing heeft een prominente plaats in de LVVN-begroting, maar wat is het? En hoe zorg je dat doelen ook bereikt worden? Het is belangrijk nu een universele aanpak helder te maken, daarvoor is een systematiek ontwikkeld op basis van een kernset van KPI’s, Kritische Prestatie Indicatoren. In deze driedelige webinar serie leer je in een kort tijdbestek meer over het thema, het politieke landschap en de implicaties die doelsturing met zich meebrengt.
De webinars (ook aangeduid als ‘KPI-Live’) zijn opgezet als een ‘online talkshow waarin je zelf aan tafel schuift’ en zal toegespitst zijn op agrarische adviseurs en erfbetreders, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Na een korte informatieve inleiding op het thema volgt een interactieve discussie waardoor het uur voorbij vliegt terwijl al je vragen en opmerkingen aan bod komen. Josien Kapma (FarmHack) is de gespreksleider, kennis en ervaringen delen staat centraal.
Webinar 1 Hoe monitor je doelbereik? Het hoe en wat van KPI’s (24 oktober 2024)
Kabinet Schoof heeft het op de agenda: ‘doelsturing’ en ‘bedrijfsspecifieke monitoring’. Maar hoe dan? De ‘BoerenKPI’ systematiek die de afgelopen jaren is ontwikkeld door WUR, Louis Bolk en Boerenverstand, maakt het mogelijk duurzame prestaties te monitoren op het niveau van een individueel boerenbedrijf. Met KPI’s krijgen boeren inzicht in hun duurzaamheidsprestaties en kunnen ze zelf maatregelen nemen om hun scores te verbeteren om aan de milieudoelen te voldoen. Het vakmanschap van boeren wordt zo aangesproken, in plaats van slechts beperkingen op te leggen. In deze eerste webinar nodigen we een spreker uit die ons een korte introductie geeft over de KPI systematiek en vervolgens is er ruimte voor vragen, ervaringen en discussie.
Webinar 2 Waar zit het verschil? Integraal denken (14 november 2024)
Een van de redenen waarom de sector áf wil van de vele voorschriften, is omdat voorschriften soms conflicterend zijn met wat de boer zelf als goede landbouwpraktijk ziet, of dat voorschriften onderling conflicterend zijn. Als boeren kunnen sturen op doelen, wordt hun vakmanschap en innovatiekracht aangesproken.
Toch is dat niet vrijblijvend. Je wilt niet dat een boer heel erg goed scoort op een onderdeel, en onderwijl op een ander onderdeel uit de bocht vliegt. Daarom wil je voorkomen dat afwenteling plaatsvindt. De kernset met 13 KPI’s dwingt tot een brede en integrale blik op alle aspecten van duurzaamheid. En wat zijn vragen, leemtes en randvoorwaarden waar men tegenaan loopt?
In deze tweede webinar, waarin Josien Kapma (FarmHack) de gespreksleider is, krijgen we eerst een introductie door een gastspreker en is er vervolgens weer ruimte om kennis en ervaringen te delen.
Webinar 3 Wat kan ik ermee? Implicaties als adviseur (5 december 2024)
Er is veel in beweging en dat heeft grote implicaties voor de hele landbouwsector. Naast technische en economische kengetallen komt er een hele nieuwe set bij: kengetallen voor duurzaamheid of KPI-scores. Voor agrarische adviseurs is dus ook een hele wereld te ontdekken én mede te ontwikkelen. Zij kunnen een grote rol spelen in het operationaliseren van het nieuwe beleid en het ondersteunen van boeren bij de veranderingen. Hetzelfde geldt voor docenten in het groen onderwijs, die de boeren van de toekomst onderwijzen.
Hoe ga je hiermee aan de slag als adviseur? Doe mee aan deze derde webinar, deel je kennis en ervaringen en denk na over je eigen rol.
Programma
14:45 uur Teams open
15:00 uur Ontvangst en welkomstwoord
15:05 uur Informatieve inleiding
15:15 uur Online Talkshow - interactieve discussie
16.15 uur Einde
Vervolg webinars
14 november 2024 - 15:00 uur tot 16:15 uur
5 december 2024 - 15:00 uur tot 16:15 uur