Studiemiddag Kringlooplandbouw prima! en nu?
in samenwerking met AgriVakNet
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 165,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Alfa Accountants en Adviseurs
Studiemiddag "Kringlooplandbouw, prima! en nu?"
Let op: gewijzigde locatie!
In nauwe samenwerking met Agrivaknet gaat de vab in op Kringlooplandbouw, waarschijnlijk het meest gehoorde en meest bevraagde thema van dit moment. Natuurlijk waren adviseurs in de agrarische sector, evenals hun klanten, allang hiermee bezig, maar sinds Den Haag deze term heeft omhelst als sleutelbegrip naar de toekomst van de sector, is er veel over te doen. Wat houdt Kringlooplandbouw nou precies in en hoe moeten wij als bedrijfsadviseurs hier nu mee omgaan. Kringlopen sluiten, kan dat eigenlijk wel en zo ja, welke veranderingen komen hierbij kijken. Vanzelfsprekend is de hamvraag van de klant: "Wat gaat me dat kosten?" of "Wat levert het me op?" Zie daar dan maar eens een kant-en-klaar antwoord op te geven.
Retro is mode
Soms lijkt het wel, alsof kringlooplandbouw verlangt naar vroeger. Terug naar het kleinschalige gemengd bedrijf, waarbij de boer zijn eigen kringloopjes in de hand hield. Laten we duidelijk zijn, dat dat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn, want na decennialang specialisatie, hebben de daarmee gepaard gaande kennis, efficiëntie en productiegroei heel veel goeds gebracht. Dat overboord gooien kan niet de bedoeling zijn en dat hoeft ook niet. Oud minister Cees Veerman heeft zijn functie in geheel andere tijden uitgevoerd, maar ook daarbij kwam langzaam in beeld dat het niet een proces was dat eeuwig door kon blijven gaan. Na zijn ministerschap is zijn hart altijd bij de agro gebleven en heeft hij zich sterk verdiept in mogelijkheden tot verduurzaming en het sluiten van kringlopen. Met deze visie en zijn senioriteit op landbouwgebied, neemt hij ons mee op reis in de Kringlooplandbouw.
Zie je wel, dat het kan!
Het agrarische bedrijf van André Jurrius in het Betuwse Randwijk is al heel ver in circulaire landbouw. Ze laten dan ook graag met trots zien dat bij hen vele kringlopen al gesloten zijn. Vanaf de start wordt er op de Lingehof biologisch geteeld en vanaf 2005 is het bedrijf SKAL gecertificeerd. Vanaf 2018 is de Lingehof gecertificeerd voor het Demeter keurmerk voor biodynamische landbouw. De meeste percelen van de kleine 100 hectare liggen om het erf. Gebouwen op het erf zijn gemoderniseerd en aangepast op akkerbouw, inclusief bewaarkoeling en zonnepanelen. André laat graag zien dat kringlooplandbouw mogelijk is.
Kringlopen sluiten. Aan de slag!
Het mag duidelijk zijn dat met Kringlooplandbouw er veel veranderd. De gewoonlijke oplossingen lijken plots onvoldoende en een kringloop is complex. Hierbij spelen klimaat, bodem, biodiversiteit, meer lokale oplossingen een belangrijke rol en dat alles dient niet tot een verslechtering van de boer en zijn bedrijfsvoering te leiden. Frank Verhoeven (BoerenVerstand) is sterk betrokken bij verschillende initiatieven die aan praktische oplossingen werken om vanuit het bedrijfsleven te komen tot het invullen van de visie van de minister. Hij zal ingaan op de achtergronden van het beleid inzake kringlooplandbouw en geeft de huidige stand van zaken rond de realisatie daarvan. Genoeg stof om als bedrijfsadviseur bij je eigen klant ook aan de slag te gaan en vanuit je kennis op bedrijfsniveau samen met hem of haar de juiste keuzes te maken!
Programma
14:30 uur Ontvangst
15:00 uur Opening door dagvoorzitters
15:05 uur Kringlooplandbouw, de visie van oud-minister Cees Veerman
16:00 uur "Zie je wel dat het kan!" door André Jurrius uit Randwijk
16:45 uur Pauze
17:15 uur "Wat brengt het op?" door Frank Verhoeven (BoerenVerstand)
18:15 uur Vragen en discussie
18:30 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: