Studiebijeenkomst nieuwe GLB en 7de actieprogramma
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Flynth Adviseurs en Accountants B.V. (Flynth Lochem - 407)
Flynth Adviseurs en Accountants
Studiebijeenkomst nieuw GLB en 7de actieprogramma
Al geruime tijd kijkt de agrarische sector uit naar het nieuwe GLB, waaraan op diverse vlakken vooruitgeschoven posten al zichtbaar zijn. Zelf staan we aan de basis van de invulling van het Bedrijfsadviseringssysteem (Kennis op het Boerenerf), maar het nieuwe GLB bestaat uit veel meer dan dat. Opzienbarende zorgen verschenen er in de media, na het verschijnen van het ontwerpplan van het 7de actieprogramma nitraatrichtlijn en kaderrichtlijn water, dat flink wat raakvlakken heeft met het nieuwe GLB. In deze studiebijeenkomst nemen we beide zaken bij de kop, zodat jij als adviseur de vragen die leven bij de klanten kunt beantwoorden om samen de juiste strategische beslissingen te gaan nemen in de nabije toekomst.
Nieuw Gemeenschappelijk Landbouw Beleid
Het GLB dat voor 2023 op de helling staat, begint steeds verder een definitieve vorm aan te nemen. Jan van Esch van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is al jaren bij de vorming van het nieuwe GLB betrokken vanuit zowel Europees (Brussel) als Nederlands (Den Haag) perspectief. Zo zijn er diverse praktijkbedrijven die aan de slag zijn gegaan met mogelijkheden en hier uitgebreid onderzoek op hebben gedaan. Van daaruit zijn nieuwe regels op toepasbaarheid getoetst. Met o.a. deze invulling is het Nationaal Strategisch Plan (NSP), wat tot doel heeft om agrariërs sterker te belonen. Nog steeds voor een deel door inkomensondersteuning, maar van groeiend belang is hierin het landschapsbeheer en rentmeesterschap van de boer en tuinder. Jan zal vanuit beleidsperspectief vertellen over wat de verwachtingen rondom de basisbetaling zijn en met welke beweegredenen overheden hierop sturen. Daarnaast zal hij uiteenzetten hoe de verschillende eco-regelingen bij gaan dragen aan het stimuleren van de vooruitstrevende agrariërs en waarop daarbij de focus komt te liggen. Aangezien we die in Nederland nogal wat vooruitstrevende boeren hebben, is hier dus een belangrijke rol voor hun adviseurs weggelegd.
GLB, NSP en het 7de actieprogramma
Een onderwerp dat onlangs naar voren kwam en veel raakvlakken heeft met het nieuwe GLB, is het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn (en kaderrichtlijn water). Met name enkele nieuwe voorwaarden hebben nogal wat impact op wat er van akkerbouwers wordt verwacht, maar zeker ook op veehouders betrekking heeft. Teus Kool (ComponentAgro) zet deze veranderingen voor ons op een rij en laat de praktische effecten en mogelijkheden zien die voor jouw klant van belang gaan zijn. Vanuit het nieuwe GLB en het eerder genoemde NSP, geeft hij inzicht in de voorwaarden voor de bedrijfstoeslag, evenals mogelijke knelgevallen die zich daarbij voordoen. Daarnaast gaat hij vooral uitgebreid in op het 7e actieprogramma. Teus zal met name de praktische gevolgen onder de aandacht brengen. Tenslotte aandacht voor de interactie tussen het nieuwe GLB, het NSP en 7e Actieprogramma. Welke raakvlakken hebben de voorwaarden met elkaar en zijn er daarbij misschien slimme uitwisselingen of combinaties mogelijk? Een praktisch onderdeel met bruikbare handvatten voor de adviseur komen, zodat deze op zijn beurt hiermee zijn klant optimaal kan ondersteunen.
Programma
14:30 uur Ontvangst
15:00 uur Opening
15:05 uur Naar een nieuw GLB door Jan van Esch (Ministerie van LNV)
16:00 uur Pauze
16:30 uur NLP, GLB en 7de actieprogramma door Teus Kool (Component Agro)
18:00 uur Ruimte voor vragen en discussie
18:15 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: