Studiebijeenkomst Nieuw GLB - de nationale invulling
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 440,30 excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Reed Business Media
Studiebijeenkomst Nieuw GLB - de nationale invulling
Over grond, vergroening en advisering
Door: Werkgroepen Dier en ROM
De nationale invulling Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2014-2020 is begin juni nader uitgewerkt. Staatssecretaris Dijksma heeft de Kamer hierover in een brief geïnformeerd. Wat heeft dit voor gevolgen voor jouw advies aan de ondernemer?
In de komende periode van het Europees landbouwbeleid krijgen ondernemers keuzemogelijkheden om te vergroenen in ruil voor steun. Vanuit de Europese Unie moet een verplicht deel van het landbouwareaal worden ingezet voor het behoud van biodiversiteit. In de Kamerbrief maakt Dijksma ook bekend dat minstens 6000 bedrijven met jonge boeren extra steun ontvangen en er komt steun voor knelsectoren. Zie de download onderaan voor de hele brief.
Er spelen diverse zaken over de sectoren heen. Denk daarbij aan verhuur van toeslagrechten en/of grond, de samenwerking tussen melkveesector en akkerbouw en overeenkomsten in het kader van mestverwerking. Grond is hierin leidend.
De materie vraagt om een goede aanpak van de adviseur. Overzie je alle aspecten als je aan tafel zit met de ondernemer? Wat zijn de mogelijkheden en kansen? Waar zitten de knelpunten?
Door de koppeling van toeslagrechten aan grond, zal de grond schaarser worden. Ook het nieuwe grondgebonden mestbeleid zorgt voor meer vraag naar grond en dat heeft invloed op de huur- en koopprijs. En hoe zit het met de administratie van al deze wijzigingen?
Kornelis Oosterhuis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft een toelichting op de werking van het systeem van betalingsrechten. Wie krijgt betalingsrechten? Hoe zit het met overgangstermijn en de jonge boeren? Oosterhuis gaat uitgebreid in op de vergroeningseisen.
Teus Kool van ComponentAgro gaat in op de praktijk en specifieke bedrijfssituaties, effecten die mogelijk kunnen optreden en gevolgen voor huur/verhuur grond. Kool gaat in op de advisering en de aspecten waar ondernemers rekening mee moeten houden, zoals bijvoorbeeld bij bedrijfsovernames.
Programma:
15.00 u: Ontvangst
15.30 u: Opening door de dagvoorzitter
15.35 u: Inleiding Kornelis Oosterhuis, RVO
16.20 u: Vragen en discussie
16.40 u: Korte pauze
17.00 u: Inleiding Teus Kool, ComponentAgro
17.45 u: Vragen en discussie
18.05 u: Casus interactief
18.30 u: Bespreking casus en afronding
18.45 u: Buffet
20.00 u: Einde bijeenkomst
Downloads
- kamerbrief-nGLB_1 (PDF-bestand)
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: