Studiebijeenkomst: Mestvergisting & meer
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
RUD Drenthe
Alfa Accountants en Adviseurs (Nijverdal
Mestvergisting & meer
Mestoverschotten, derogatie, fosfaatregelgeving... de vakbladen staan er vol van. Maar denken we nu in problemen of denken we in oplossingen? Ooit was er de uitspraak "mest is goud waard" en hoewel mest misschien geen goud meer waard is, is het zeker wel een bruikbaar goedje. Mest- en mineralenoverschotten, waar politiek en maatschappij paal en perk aan willen stellen, bieden ook mogelijkheden en kansen. Mestvergisting ten behoeve van nieuwe vormen van energie, bijvoorbeeld. Bewerkelijk, dat zeker, maar een anderzijds een milieubewust en maatschappelijk doel van een afvalstroom. Maar er is meer mogelijk met dat teveel aan mest en mineralen. Tijd voor een vab-studiebijeenkomst over mestvergisting en andere oplossingen voor het 'probleem'.
Meet the mest(vergisting)
Niets verheldert zo als een praktijkvoorbeeld. In deze studiebijeenkomst mogen we een kijkje nemen bij de mestvergistingsinstallatie van Groot Zevert in Beltrum. Sinds 2004 werken ze hier aan een oplossing middels mestvergisting voor de veehouders in de EURegio Achterhoek, Twente en grensoverschrijdend in Duitsland. Bij de biovergister van Groot Zevert is nu ook de eerste Nederlandse ‘Groene Mineralen Centrale’ in aanbouw (zie bijlage hieronder).
Het doel van de nieuwe centrale is te komen tot een duurzame en economisch haalbare oplossing voor de verwerking en afzet van mest en organische afvalstromen. Groot Zevert werkt al een aantal jaren samen met een aantal vooraanstaande bedrijven en instellingen aan een procedé om waardevolle mineralen uit de mest te halen. Bij dit fractioneren, ontleden ze de mest na de vergisting in stikstof-, fosfaat, en kaliummeststoffen, schoon (loosbaar) water en organisch materiaal.
Meer mogelijk maken met mest
Mest neemt in de natuurlijke kringloop een belangrijke plek in. Tegenwoordig is het aan de mens om de mest zijn plek te geven en daar zijn ook steeds meer oplossingen voor. Mest is een middel om de bodem te verrijken, dat hadden onze voorvaderen op de arme zandgronden allang ontdekt. Teveel mest is juist weer funest voor die bodemvruchtbaarheid. Maar mest is nu ook brandstof (energie) die kan worden omgezet naar elektriciteit of warmte. Inmiddels zijn er tal van andere mogelijkheden voor mest en de individuele bedrijfssituatie bepaalt welke (combinatie) van oplossingen efficiënt is voor de (melk)veehouder. Jaap Uenk (Dofco) zet alles op een rij.
Jumpstart, aan de slag met monovergisting
Coöperatie Jumpstart staat voor het effectief inzetten van groene energie uit mest. Dankzij samenwerking is het voor melkveehouders aantrekkelijker een eigen monomestvergister op het bedrijf te exploiteren, groene energie te produceren en daarmee de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zo worden de sector en het melkveebedrijf sterker en toekomstbestendig. Jan-Willem Straatsma (Friesland-Campina) vertelt ons erover en laat ons het model achter het Jumpstart zien. Bij melkveehouders met de juiste drive en achtergrond kan het een goede keus zijn om monomestvergisting in te zetten. Wie weet past een klant van jou hier precies bij?
Mest, mineralen, markt en money
Hans van den Boom reflecteert tenslotte op de verschillende mogelijkheden om het mest- en mineralenoverschot te reduceren. Markgerichtheid, flexibiliteit en eenvoud zijn de voorwaarden om tot een bedrijfseconomisch verantwoorde route te komen. Hoe zit de markt van mest en mineralen in elkaar? Ga je voor mestco-vergisting, mestmonovergisting of alleen mestverwerken? Hoe verhouden de verschillende methodes zich ten opzichte van elkaar als het gaat om kosten en baten? Als relatiemanager Innovatie F&A en Duurzame Energie bij de Rabobank heeft hij als geen ander kijk op de ontwikkelingen binnen deze wereld en kent de kansen die zich hier voor agrarisch Nederland voordoen.
Programma
13:30 uur Verzamelen excursielocatie in Beltrum
13:45 uur Rondleiding Vergisting Groot Zevert in Beltrum
Excursielocatie: Deventer Kunstweg 2 a in Beltrum
15:15 uur Verplaatsing naar vergaderlocatie Boerderij Kraanswijk, Klaverdijk 3 in Groenlo
15:30 uur Ontvangst met koffie
15:45 uur Meer mogelijk maken met mest door Jaap Uenk (Dofco)
16:30 uur Mogelijkheden monovergisting door Jan-Willem Straatsma over Jumpstart
17:15 uur Pauze
17:45 uur Mest, Markt en Money door Hans van der Boom (Rabobank)
18:30 uur Mogelijkheid tot vragen en discussie
18:45 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: