Studiebijeenkomst High Tech teelten
De toekomst van ons voedsel
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Er zijn nog geen deelnemers aangemeld.
Studiebijeenkomst High Tech teelten
De toekomst van ons voedsel
De toekomst van onze teeltsystemen lijkt er radicaal anders uit te gaan zien, met ledverlichting en etagesystemen. Is dit voor iedere ondernemer weggelegd en zal het op den duur de traditionele vollegrondsgroenteteelt doen verdwijnen? Als bedrijfsadviseur vraag je je misschien af of iets voor je klant is. Kan hij een overstap maken? En hoe vindt hij dan aansluiting en wat moet hij hiervoor doen? Wat zijn de kansen in de markt? Goede afzetmogelijkheden en natuurlijk vooral: een eerlijke prijs?
In de agrarische media worden we regelmatig getrakteerd op futuristische plaatjes van violet verlichte ruimtes, waarin groentes in lades van enorme kasten worden geteeld. Geen akkers, geen velden, maar een stellage vol kropjes sla. Geen noeste mannen in groene overalls, maar mensen met laboratoriumjassen die met een notitieblok rondlopen.
Tijdens deze studiebijeenkomst kijken we naar mogelijkheden en knelpunten, marktkansen en prijsvorming. We kijken rond op twee interessante high tech locaties en horen een boeiend verhaal.
Gesloten en geautomatiseerd
We starten met een rondleiding in Siberia (Venlo) bij een volledig geautomatiseerd systeem voor de teelt van bladgewassen in een kas. Het gewas wordt geteeld in teeltgoten. We bekijken het hele proces, van net ingezaaide gewassen in de kiemruimte, via groeiprocessen onder LED-belichting tot de transportband naar de oogstruimte. Het teeltsysteem maakt het mogelijk gewassen die tot op heden vooral in de vollegrond geteeld werden, nu jaarrond te produceren onder goede kwaliteit en met prima afzetmogelijkheden.
To a brighter future?
Bij BrightBox in Venlo krijgen we een uitgebreide tour in de futuristisch ogende onderzoekslocatie, waar de groei van verschillende gewassen zo gefinetuned wordt, dat met minimale input maximale output kan worden bereikt. Een flink scala aan aandachtspunten wordt daarbij in ogenschouw genomen. Allereerst gaat het er natuurlijk om dat er gezonde en smakelijke eindproducten geleverd worden. Maar de focus ligt ook bij een minimale CO2 uitstoot en een jaarrond productieproces. Tijdens de excursie onder leiding van Jasper de Besten en Robert van Meer komen deze en nog veel meer aspecten aan bod. Er liggen eindeloze kansen voor deze nieuwe vormen van groenteteelt en de mogelijkheden om ze te implementeren komen steeds dichterbij, zowel in financieel opzicht bij opstarten als in het rendabel produceren.
Mijn klant wil dit ook ... en nu?
Jasper den Besten (lector nieuwe teeltsystemen aan de HAS hogeschool in Den Bosch) komt op praktische wijze terug op de excursies en laat achtergronden zien met een korte technische insteek. Zijn aandacht ligt vooral op voorbeelden van kosten-baten analyse, de voor- en nadelen bij het overschakelen naar high tech teelt en met welk rendement er rekening gehouden moet worden bij zo'n implementatie. "Alles start tenslotte bij een rendabel business plan!", aldus Jasper. De juiste drive en aanvliegroute brengt het daadwerkelijk omschakelen naar high tech systemen voor steeds meer agrarisch ondernemers dichtbij. Zorg dat je hiervoor de kennis in huis hebt!
Programma
14:00 uur verzamelen eerste locatie
14:15 uur start rondleiding Siberia (geautomatiseerd gesloten teelt systeem)
15:15 uur verplaatsing tweede locatie
15:45 uur start rondleiding BrightBox (high tech systeem voor onderzoek)
16:45 uur verplaatsing naar vergaderzaal en pauze
17:15 uur High Tech teelten - How do they do it?
door Jasper den Besten (HAS hogeschool Den Bosch)
18:15 uur nabespreking en vragen
18:30 uur afsluiting en buffet
20:00 uur einde