Studiebijeenkomst Financieren anno NU
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Freelance Redactie De Boerderij
Rabobank Financiële Administratie (inzake Erik Schiphorst, kostenplaats 104120, budgethouder: Frits Mulder)
trippel aaa (Stadskanaal) - introducee van Homme Zwiep
Fidus Advies Zaltbommel (introducee Peter van der Werf)
Rabobank Financiee Administratie (inzake Simone Piel-Brink, kostenplaats 3013620)
Studiebijeenkomst Financiering anno NU
Ondernemers ondernemen en dat betekent vaak financieren. Dat geldt zeker voor de agrarisch ondernemer, die in een momenteel wel heel turbulente sector actief zijn. Een sector die wereldwijd bekend staat om haar innovatieve karakter en dus bezig met voortdurend in beweging blijven. Dat kost geld en dus ... hoe financieren we dat anno 2024? Toekomst is onzeker, eisen worden wel heel uitdagend en in hoeverre krijgen we de kosten-baten in evenwicht. Zeker nu de rente weer aan het stijgen is en er nieuwe eisen worden gesteld aan de bedrijfsplannen die met het geld worden uitgevoerd. Tijd om het "financieren anno nu" in de agrarische sector onder de loep te nemen, zodat adviseurs beslagen ten ijs gaan bij de klant vol innovatieve plannen.
Veranderingen in vogelvlucht
Als hoofdeconoom bij OHV vermogensbeheer, maar ook als schrijver van boeken en artikelen, weet Edin Mujagic als geen ander de macro economische veranderingen uiteen te zetten, waarbij hij inzoomt op welke gevolgen dit voor de agrarische sector heeft. Wereldontwikkelingen in investeringen en financiële markten hebben onherroepelijk effect op het financieringsklimaat dat ook in Nederland heerst. Hoe dit in elkaar steekt en hoe deze vorm van klimaatverandering met die andere te maken heeft, evenals diverse andere verduurzamingszaken vanuit overheden en maatschappij gestuurd, zal hij in relatie brengen tot de gelden die nodig zijn voor ontwikkelingen op het boerenbedrijf.
Veranderende rol van de financier
In het verleden leek het zo eenvoudig. Je wilde investeren en zette de kosten baten analyse uiteen om vervolgens aan te kloppen bij de bank. Nu is die balans ook nog steeds belangrijk, maar kijkt de bank ook naar diverse andere effecten die de bedrijfsplannen omvatten. Verduurzaming en gevolgen voor omgeving in het heden, de verwezenlijking van de plannen (korte termijn) en de doelen van de uitbreiding, diversificatie, aanvulling of verandering van het agrarische bedrijf naar de toekomst (lange termijn) worden allemaal meegenomen in het financieringsvraagstuk. Harm Folkers en/of Paul Kortekaas van de Triodos Bank geven inzage in hoe de bank impactvol financiert en tegenwoordig afwegingen doet bij het aanvragen van krediet.
Crowdfunding
Inmiddels is crowdfunding eigenlijk niet meer weg te denken bij financieringsvraagstukken, of die nu groot of klein zijn. Mark Laagewaard (CrowdAboutNow) ziet de activiteit van deze vorm van (deel)financiering in de agrarische sector toenemen, waarbij ook de participanten tussen de verleners van het fondsbedrag als groep hun positieve houding jegens de ontwikkelingen die ermee gefinancierd worden feitelijk kracht bij zetten. De effecten die dit naar een agrarische ondernemer brengt, dienen - naast gewoon het benodigde geld - niet te worden onderschat. Crowdfunding biedt dus kansen, maar zijn er misschien ook kanttekeningen bij? Hilde neemt ons mee in haar kennis en ervaringen.
Nationaal Groenfonds
Voor het ministerie van LNV beheert het Nationaal Groenfonds het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL). Dit fonds richt zicht op het financieren van agrarische ondernemers die hun bedrijfsvoering omschakelen naar een structurele integrale duurzamere vorm van landbouw. Rob van Eijck van het Nationaal Groenfonds geeft uitleg over de werking van dit fonds en wat het kan betekenen voor je klant als deel van de financiering.
De Financieringsvuller
Vanuit het project "verduurzaming bedrijfsoverdracht" ingezet bij diverse kennisinstellingen met actieve participatie vanuit de vab en een aantal van haar leden zijn er diverse instrumenten ontwikkeld die bedrijfsopvolging, maar ook de financiering van ontwikkelingen daarbij, in kaart brengt. In het Living Lab "Zij-instromers", waarbij financiering helemaal van belang is, heeft Holland Utrecht de Financieringsvuller ontwikkelt, die hoofddocent Edwin Weesie van het lectoraat financieel-economische advisering ons graag onder de aandacht brengt. Dit instrument is zeker ook voor agrarische bedrijfsadviseurs een handige tool om - samen met de klant - de financiering overzichtelijk aan te vliegen.
Disclaimer: de vab houdt zich het recht voor om activiteiten met te weinig deelnemers: 1. te verplaatsen in overleg met de sprekers/trainers/bijdrage leveraars; 2 te annuleren. uiteraard worden diegenen die zich wel hebben opgegeven hiervan op de hoogte gesteld op z'n laatste één week voor de datum waarop de activiteit plaats zou vinden.
Programma
13:30 uur Ontvangst
14:00 uur Opening door de dagvoorzitter
14:05 uur Keynote Financieren anno nu door Edin Mujagic (OHV vermogensbeheer)
15:00 uur Bank financiering anno nu door Harm Folkers en/of Paul Kortekaas (Triodos bank)
15:45 uur Pauze
16:15 uur Crowdfunding door Mark Laagewaard (CrowdAboutNow)
16:45 uur Ondersteuning vanuit de overheid door Rob van Eijck (Nationaal Groenfonds)
17:15 uur De "financieringsvuller-kaart" door Edwin Weesie (Hogeschool Utrecht)
17:45 uur Ruimte voor vragen en discussie
18:15 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: