Studiebijeenkomst Arbeid en Personeel
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Vecunda
Studiebijeenkomst Arbeid en Personeel
We lezen het regelmatig in het nieuws: Extensivering in de landbouw. Daarbij bedoelt men niet alleen "minder", maar vaak ook een andere manier van dierwaardige vee houden. Overigens, in de akkerbouw en (glas)tuinbouw staan net zo goed veel veranderingen voor de deur. Denk aan minder toegestane gewasbeschermingsmiddelen, minder grote (zware) machines op het land en andere zaken komen razendsnel op de sector af en dat betekent meet regelmaat dat er niet minder, maar meer handen beschikbaar dienen te zijn. Zijn die handen beschikbaar? Zijn er naast de bekende arbeidspools ook nieuwe ontwikkelingen die voor agrarische ondernemers interessant kunnen zijn? En zo ja, welke acties dient een agrarisch ondernemer te doen en waarin dient de adviseur hem daarbij te ondersteunen?
Deze studiebijeenkomst gaat in op de arbeidsmarkt, de toekomst van arbeid qua vormen, beschikbaarheid en de randomstandigheden waaraan de agrarisch ondernemer en dus ook zijn adviseur (!) moet denken, wanneer er door extensivering of andere veranderingen in de bedrijfsvoering er meer arbeid nodig is.
Arbeid in Agro
Om een beeld te krijgen wat er op de agrarische ondernemer afkomt als het gaat om arbeid, schetsen Tycho van Bavel en Herke Bakker van Abeos (voorheen bekend als AB Oost) de veranderingen die in rap tempo op de agrarische sector in Nederland afkomen. Ondernemen is vooruit kijken en daarmee is het belangrijk dat de adviseur weet wat hier speelt. Het lijkt erop dat hier twee spanningsvelden samen gaan komen, die de uitdaging vormen. Enerzijds de vermoedelijk stijgende vraag van arbeid door de processen die momenteel in gang gezet worden en anderzijds de krimpende beschikbaarheid, de hogere eisen aan inzetten van (buitenlandse) arbeidskracht en de voorzieningen die hierbij steeds vaker vereist zijn. In het strategische wijzigen van de koers van de agrarische onderneming zal arbeid een essentieel onderdeel vormen.
Tycho en Herke nemen ons mee in de kansen en bedreigingen van arbeid binnen het ondernemingsplan. De EU stelt - zeker als het gaat om grensoverschrijdende arbeid - steeds hogere eisen. Denk hierbij ook aan seizoensinvulling en huisvesting. Vanuit Den Haag is er menig aanvullende regelgeving in de maak en CAO's vormen steeds vaker een basis om rekening mee te houden. Hoe doet men hierop een risico-inventarisatie bij deze veranderingen?
Leren van de Glastuinbouw
In de Glastuinbouw is men al langer bekend met veel personeel en wellicht kan hiervan geleerd worden door andere sectoren, die nu ook te maken krijgen met meer arbeidskrachten. Jacqueline Kroon (Glastuinbouw Nederland) kent de Glastuinbouwsector goed en vertelt ons niet alleen over de veranderingen die in deze sector ook nog volop plaats vinden, maar ook wat dit inhoudt voor de werkgeverspositie van een agrarisch ondernemer. Vanuit het rapport "Arbeid in de toekomst" (2020, Erik Pekkeriet en Gerben Splinter) is veel inzicht ontstaan waaraan arbeid evenals goed werkgeverschap in de glastuinbouw moet voldoen. Daar waar deze sector al volop slagen heeft gemaakt, kan akkerbouw en veehouderij hier vast van leren.
Juridische aspecten arbeid
De regelgeving inzake arbeid in agrarische bedrijfsvoering wordt voortdurend aangescherpt en na het onder druk staan van buitenlandse arbeidskrachten tijdens de Corona periode, heeft de gewoonlijke gang van zaken een forse dosis extra regels opgeleverd rondom seizoensarbeid en de hiermee vaak gepaard gaande huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten. Wat is de huidige stand van zaken en wat komt er (binnenkort) op ons af? Is er jurisprudentie op het vlak van agrarische arbeid, waar we als adviseurs van kunnen leren? Dat weten Thijs de Jong en Harjo Bakker van RWV advocaten ons nauwgezet uit te leggen.
Risico's indekken
Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar gewerkt wordt zijn dus risico's. Voor de werkgever zaak om zich in te dekken en dus te verzekeren. Gerard Schepers (LTO Verzekeringen) en Dehlia Thijssen/Maria Custers (LTO Arbeidskracht) zet de zaken hierin op een rij voor adviseurs. Waar dient de werkgever aan te denken, als het gaat om zorg- en verzuimverzekeringen en in hoeverre zijn er schade- of aansprakelijkheidsverzekeringen die niet moeten worden vergeten. Wat zijn de gemiddelde kosten die hiermee gemoeid zijn? En zijn daarbij verschillen tussen buitenlandse arbeidskrachten en Nederlanders? Hoe ontplooi je als agrarisch ondernemer ook een goed werkgeverschap? Vragen die zij graag beantwoorden.
Aan het einde van deze studiebijeenkomst kun je in grote lijnen met de klant meedenken naar een toekomst waarin ingehuurde arbeid van groeiend belang worden. Heb je kennis van de gevolgen en de oplossingen bij het hebben en onderhouden van personeel en heb je je netwerk uitgebreid met contacten om de juiste strategische advisering te geven aan de agrarische ondernemer.
Disclaimer: de vab houdt zich het recht voor om activiteiten met te weinig deelnemers: 1. te verplaatsen in overleg met de sprekers/trainers/bijdrage leveraars; 2 te annuleren. uiteraard worden diegenen die zich wel hebben opgegeven hiervan op de hoogte gesteld op z'n laatste één week voor de datum waarop de activiteit plaats zou vinden.
Programma
14:30 uur Ontvangst
15:00 uur Opening dagvoorzitter
15:05 uur Keynote Ontwikkelingen Arbeid in de Agro door Tycho van Bavel en Herke Bakker (Abeos - voorheen AB Oost)
15:55 uur WIJZIGING Leren van de Glastuinbouw door Jacqueline Kroon (Glastuinbouw Nederland)
16:00 uur Pauze
16:30 uur Arbeidszaken en de rechter door Thijs de Jong (RWV advocaten)
17:15 uur Risico's personeel indekken door Dehlia Thijssen/Maria Custers (LTO Arbeidskracht) en Gerard Schepers (LTO Verzekeringen)
18:00 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: