Jubileumseminar Back to the future
Terugblikken om vooruit te kijken
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Agri Food Academy
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Agriterra
Agriterra
Back to the future!
Terugblikken om vooruit te kijken
Dit jaar bestaat de Vereniging voor Agrarische Bedrijfsadviseurs 20 jaar. Dat vieren we tijdens het najaarsseminar op 16 november. In de jaarvergadering, die aan het seminar voorafgaat, blikken we niet alleen terug op het afgelopen jaar, maar kijken ook naar de afgelopen twee decennia waarin de vab haar plek in de agrarische advieswereld heeft veroverd.
Tijdens het seminar dat volgt op de jaarvergadering, kijken we vooral vooruit. Hoe ziet het Nederlandse agrarische landschap er over twintig jaar uit? De huidige grote omwentelingen beloven dat het er heel anders aan toe zal gaan. Zowel technisch als economisch, zowel maatschappelijk als in regelgeving en politiek. Voor de burger, die zijn eten nóg bewuster kiest, de boer die gewaardeerd wordt voor zijn producten en de adviseur die op een wellicht heel andere manier aan de keukentafel zit. Is die keukentafel er dan nog wel?
Vooruit kijken met Dijksma en Veerman
Het najaarsseminar wordt feestelijk geopend door de vab-voorzitter Anton Koops. Daarna komen twee inspirerende vormgevers van en commentatoren op de landbouw en voedselvoorziening van de toekomst aan het woord.
Allereerst Sharon Dijksma, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Voor de agrosector zwaaide ze geruime tijd de scepter als staatssecretaris van Economische Zaken en stond ze aan het roer bij omwentelingen als het wegvallen van het melkquotum en de fosfaatproblematiek.
Ook zal Dick Veerman, hoofdredacteur van de veelgelezen website foodlog.nl, zijn visie op de toekomstige voedselproductie toelichten. Veerman is bekend om zijn kritische sociaal-maatschappelijke blik. De deelnemers kunnen uitgebreid met Dijksma en Veerman van gedachten wisselen over de agro in de toekomst. Voel je geroepen om vragen te stellen en jouw mening te delen, want de toekomst … die maken we samen!
Workshops
Traditiegetrouw gaan we na de pauze in twee rondes workshops volgen. Ook dit jaar is er voor ieder wat wils.
Workshop 1: de toekomst van veehouderij in Nederland
Geen sector die maatschappelijk zo onder druk staat als de veehouderij in Nederland. Drie realistische scenario's voor een toekomstige veehouderij vormen de basis voor discussie tijdens deze workshop. René Schepers adviseert en biedt ondersteuning bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten in de vorm van advies, begeleiding, coaching en training en heeft al jarenlange ervaring op diverse beleidsterreinen in de publieke sector o.a. in de Ruimtelijke Ordening, Water, Natuur en landschap en de Landbouw. Hij schetst de toekomst, kansen en bedreigingen van de veehouderij. Wil jouw klant weten waar het naar toegaat en hoe hij hierin staat? Dan is deze workshop voor jou.
Workshop 2: Klimaat Café
Inmiddels is bijna iedereen ervan overtuigd: er is iets aan de hand met het klimaat. Klimaat is natuurlijk van grote invloed op onze sector. Stomen bijvoorbeeld binnenkort de wijnbouw en citrusteelt op naar onze contreien? Hoe bereid je als bedrijfsadviseur je klant voor op klimaat-gerelateerde ontwikkelingen? NMI heeft dankzij het Klimaat Café - een serie sparring-bijeenkomsten tussen wetenschappers en boeren - veel ervaring met deze materie. Wim Bussink laat strategisch en financieel adviseurs meedenken en vertelt meteen ook van alles over de technische mogelijkheden en toepassingen van klimaatgericht boeren.
Workshop 3a: Back to the past (netwerkwandeling)
Netwerkwandeling over het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum met opdrachten onderweg. Leer elkaar beter kennen dankzij een bijzondere terugblik op de Nederlandse landbouw van weleer en door samen te sparren over een onzekere toekomst.
Workshop 3b: Ecotax als kans
Transparantie over de milieu-impact en duurzaamheid van onze voedselproductie wordt steeds belangrijker. In de toekomst ontkomen we waarschijnlijk niet aan een soort 'ecotax'. Waarop wordt een dergelijke belasting dan gebaseerd? Hoe wordt de ecologische footprint van een productieproces bepaald? Benefits of Nature werkt hier hard aan en heeft voor de glastuinbouw inmiddels een footprint klaar. Vollegrondsgroenten, fruit, akkerbouw en veeteelt zullen volgen. Henri Potze legt uit hoe de belangrijke stelpost ecotax straks op de jaarrekening van de boer zo laag mogelijk gehouden kan worden. In het beste geval kan een ecotax zelfs geld opleveren, als een bedrijf bijvoorbeeld afvalstromen van anderen verwerkt. Hoe gaat een bedrijf hier het beste mee om?
Workshop 4: Affectief adviseren
An Baert, organisatiecoach en bekend van het boek 'Organisaties veranderen van binnenuit', laat jou als adviseur een kijkje nemen in het gedachtegoed van je klant. Wat wil een ondernemer en wat verwacht hij nu eigenlijk van jou als adviseur? Hoe ziet hij jou? Als kostenpost, allesweter of als sparring partner? Daar moet je snel achter zien te komen om een goede connectie te kunnen leggen. In vier logische stappen leer je over deze manier van klantbenadering. Een handleiding voor het adviesgesprek van voor de toekomst.
Programma
12:00 uur Ontvangst voor ledenvergadering
12:30 uur Jaarlijkse ledenvergadering Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs
13:30 uur Ontvangst najaarsseminar / pauze
14:00 uur Opening door de voorzitter
14:10 uur Back to the future
in gesprek met Sharon Dijksma (staatssecretaris)
en Dick Veerman (foodlog)
15:15 uur Pauze
16:00 uur Start eerste ronde workshops
17:15 uur Start tweede ronde workshops
18:30 uur Afsluiting en feestelijk diner
20:30 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: