Flash! Hoogspanning op je land
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 150,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Flash! Hoogspanning op je land
Heeft je klant er al eens mee te maken gehad? TenneT komt met de mededeling dat er hoogspanningskabels over het land van je klant aangelegd gaat worden. Of de NAM besluit die nieuwe gasleidingen onder dat land door te voeren. Waar sta je dan als agrarisch ondernemer? Wat zijn je rechten en wat zijn je plichten. Kun je hier überhaupt tegen in beroep gaan en zo ja, hoe doe je dat dan en welke kans van slagen heb je? Vragen die je als goed agrarisch bedrijfsadviseur paraat moet hebben op het moment dat je klant dit aan je voorlegt.
Hoogspanning op je land
Erik Schuerink (Maalderink en Lutke Willink) schetst een duidelijk beeld van wat je als boer zoal allemaal kan overkomen, doordat NUTS-bedrijven of ander bedrijfsleven plotseling menen recht van oversteek te hebben en je land hieronder tijdelijk of permanent gaat lijden. Zijn er verschillen tussen het voeren van strijd tegen een netwerkbeheerder of de buurman die een windmolen wil plaatsen? Hoe zijn maatschappelijke belangen hierin vertegenwoordigd? Staan die boven of onder de eigendomsrechten van de boer? Naast het Zakelijkrecht Vestiging en de gedoogplichten zal Erik ook aandacht besteden aan de verschillende uitkoopregelingen die er bestaan bij hoogspanning en enkele praktische gevolgen benoemen, die erbij komen kijken, wanneer er hoogspanning op of over je land komt.
Rechten en plichten bij hoogspanning
Als het eenmaal zover is, dan gelden er vanuit eerdere praktijk al snel rechten, maar ook plichten voor de boer, jouw klant. Arjan van Delden (La Gro Geelkerken Advocaten) heeft veel ervaring met rechtzaken, die rond deze materie gepasseerd zijn. Oudere en recentelijke gerechtelijke uitspraken en jurisprudentie is er volop en hij geeft ons overzicht op waar het feitelijk op neerkomt. Arjan zoomt in op de systematiek van de Belemmeringenwet Privaatrecht, geeft aandacht aan de verhouding tot, als ook de verschillen met, het onteigeningsrecht, het principe van het recht op (volledige) schadeloosstelling en de rechtsbescherming bij een bestuursrechter (bij oplegging van een gedoogbeschikking) of de civiele rechter (bij geschillen over schades en vergoedingen). Ook voor- en nadelen van alternatieve geschillenbeslechting op basis van een overeenkomst door deskundigencommissies passeren de revue.
Advies in deze soms hooggespannen situaties, die jouw klant ook kan overkomen, vormt voor jou als zijn bedrijfsadviseur vaak de basis van zijn succes en dient zodoende goed onderbouwd te zijn om samen vooruit te denken. Met het bijwonen van deze bijeenkomst kun jij dit tot in de puntjes verzorgen.
Programma
15:00 uur Ontvangst
15:30 uur Opening bijeenkomst door dagvoorzitter
15:35 uur Hoogspanning op je land, door Erik Schuerink (Maalderink en Lutke Willink)
16:15 uur Pauze
16:45 uur Rechten en plichten bij hoogspanning, door Arjan van Delden (La Gro Geelkerken Advocaten)
17:30 uur Mogelijkheid tot stellen van vragen of discussie
18:00 uur Afsluiting en buffet
19:30 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: