FLASH! Fosfaatrechtenstelsel 2018
Regelgeving, juridische aspecten en gevolgen
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Niet leden € 250,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
Aeres Hogeschool Dronten Financiële Dienstverlening Agrarisch
AgriWald
Aeres Hogeschool Dronten Financiële dienstverlening
FLASH! Fosfaatrechtenstelsel 2018
Na de uitspraak van de rechter in Den Haag op 31 oktober - waarin de grieven van een groep melkveehouders werden afgewezen - zal de melkveehouderij te maken krijgen met fosfaatrechten. Waarschijnlijk al snel. Het Fosfaatreductieplan 2017 zal waarschijnlijk voor vrijwel iedereen gaan gelden. De vab organiseert daarom een FLASH! bijeenkomst over de regeling, de juridische aspecten en de gevolgen voor de sector én de individuele melkveehouder.
Na een jaar van wisselende perspectieven inzake de fosfaatrechten voor melkvee is nu bijna zeker dat de wet onveranderd in werking zal treden op een nader te bepalen datum, die dichterbij is dan velen misschien denken. De regeling zal nog bij Koninklijk Besluit moeten worden vastgesteld, maar dat zal gebeuren zodra er zicht is op het al dan niet verkrijgen van een nieuwe derogatie vanaf 2018. Die derogatie wordt vastgesteld wanneer de fosfaatproductie onder het nationale plafond van de huidige derogatiebeschikking uitkomt.
Regeling fosfaatreductieplan 2017
Het Fosfaatreductieplan, dat in 2017 ter tafel is gekomen, zal dankzij de recente uitspraak van de rechter onveranderd van kracht zijn voor iedere melkveehouder. De ondernemers die eerder buiten de fosfaatreductieregeling waren gesteld, zullen zich er toch aan moeten houden. De Nederlandse Staat is namelijk in hoger beroep in het gelijk gesteld over deze kwestie.
Tijdens de FLASH! bijeenkomst gaan we in op de volgende punten:
- Wat is op dit moment de stand van zaken?
- Wat komt er nu op ons af in 2018?
- Waaraan dienen we landelijk als sector te voldoen?
- Waaraan moeten individuele melkveehouders voldoen?
Teus Kool (Component Agro) gidst ons door het fosfaatrechtenwoud en geeft inzage de systematiek van de Wet fosfaatrechten melkvee en de keuzes die binnen de regelgeving kunnen worden gemaakt. Ook laat hij zien welke mogelijkheden er zijn om aan die regels te voldoen. Het verschilt van boer tot boer welke in zijn specifieke geval het beste kunnen uitpakken er komt dus veel op hen af, maar evenzo op hun adviseurs.
Ook gaan we in op de gevolgen als men niet tijdig krimpt of zijn bedrijfsvoering aanpast op de gestelde normen. Waar liggen nog mogelijkheden nog op juridisch vlak? Het hof heeft namelijk aangegeven dat er individuele gevallen kunnen zijn die wellicht - onder bepaalde omstandigheden - wel tussen de mazen kunnen doorglippen. Ongeremde groei-investeringen, maar ook bijvoorbeeld het over de biologische boeg gooien, zijn echter niet voldoende. Peter Goumans (Hekkelman Advocaten) is zeer betrokken bij de fosfaatrechtenkwestie. Hij brengt al deze juridische aspecten in beelden geeft verdieping op de stand van zaken van procedures over de Regeling fosfaatreductieplan 2017 en meer concreet op de knelgevalvoorziening in de Wet fosfaatrechten melkvee en de rechtsbeschermingsmogelijkheden die er volgend jaar zijn. Mocht ten tijde van deze FLASH! bijeenkomst de AMvB Knelgevallen al geheel vormgegeven zijn (en die kans is er), dan zal deze worden toegelicht.
Programma
15:00 uur Ontvangst
15:30 uur Welkomstwoord
15:35 uur Fosfaatrechtenstelsel: stand van zaken voor 2018
door Teus Kool (Component Agro)
16:30 uur Pauze
17:00 uur Juridische aspecten fosfaatrechten
door Peter Goumans (Hekkelman Advocaten)
17:50 uur Ruimte voor vragen en discussie
18:30 uur Sluiting en buffet
20:00 uur Einde
Bekijk alle activiteiten in de rubriek: