Studiemiddag Emissiebeperking, energie en duurzaamheid


Datum en tijd
11 oktober 2022 14:30 tot 20:00
Locatie
Boomgaardzaal De Woerdt, Woerdsestraat 4 6684 DL Ressen
Termijn
10 oktober 2022 (de uiterste aanmelddatum)
Laatste mogelijkheid tot restitutie is één week voorafgaand aan de bijeenkomst
Bijdrage
Leden* € 185,- excl. BTW
Niet leden € 350,- excl. BTW
* Leden zijn volwaardig, aspirant of erelid
PE-punten
3
Toegankelijkheid
Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk
Mevr. D. (Daphne) Wareman
(Introducee van) Fidus Advies Zaltbommel
 
Dhr. ir. R. (René) Boots
ABAB Agro Advies (Venlo)
 
Dhr. ing. P. (Peter) Smulders ab
Free Launch Projectmanagement vof
 
Dhr. ing. H.L. (Elbert) van Aalst
Alfa Accountants en Adviseurs (Raamsdonksveer)
 
Dhr. R. (Richard) Schaft
Flynth Adviseurs en Accountants B.V. (Zwaagdijk - 740)
 
 
Dhr. C. (Cees) van Klinken
Countus accountants + adviseurs (Hardenberg)
 
Dhr. drs. ir. A.J.J. (Ton) van Adrichem
ING Bank N.V. (Rotterdam)
Dhr. E. (Erik) Goesten
Goesten & Opdam
 
Dhr. ing. P. (Peter) Nugteren ab
Flynth Adviseurs en Accountants B.V. (Flynth Naaldwijk - 705)
 
Dhr. E.J. (Eldert) van der Spek BA ab
Flynth Adviseurs en Accountants B.V. (Flynth Alphen aan den Rijn)woude-Dorp - 721)
Dhr. B. (Bart) Goesten
Fidus Advies Zaltbommel (introducee Paul Daniëls)
 
Dhr. ir. J.A.A. (Jos) Koopman
Rabobank Gelderse Vallei
 
Mevr. ing. M.N.I. (Monique) van der Meij ab
Flynth Adviseurs en Accountants B.V. (Heerhugowaard - 703)
De kaart wordt geladen…

Studiemiddag Emissiebeperking, energie en duurzaamheid


De glastuinbouwsector is volop in een energietransitie. Dat waren ze al decennialang, maar dit komt nu volop in een versnelling door toenemende overheids- en maatschappelijke druk. Enerzijds heeft dit alles te maken met beperkingen van emissies, maar anderzijds ook "gewoonweg" met een stabiele bedrijfsvoering op gebied van energie. Het veelgehoorde "van gas los" is een term, die het streven naar onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen behartigt, maar wat zijn dan andere methoden die de kas op temperatuur houden. Op glastuinbouwgebied Bergerden is men al geruime tijd aan het zoeken naar een juiste energiemix die in evenwicht gedurende het jaar garandeert en dus volop kansen biedt tot het opvangen van periodes, waarin bijvoorbeeld de zon minder schijnt of gas onbetaalbaar is geworden.Dit laatste is uiteraard ineens heel actueel geworden.

Nota bene: voorafgaand aan de studiemiddag organiseren we een excursie langs de unieke energiemix op glastuinbouwgebied Bergerden. Deze excursie is facultatief en hiervoor kun je je aanmelden middels een aparte webpagina.
 

Innovaties in energie bij glastuinbouw

Gedreven door emissiebeperking is de Nederlandse glastuinbouw al langer volop aan het experimenteren met allerlei nieuwe energievormen. Aardwarmte, zonne-energie, biomassa, vergisting, windenergie. Elke locatie heeft zo zijn kansen, maar allereerst moet er gekeken worden naar waar ze vandaan komen en hoe het er voorstaat. Alexander Formsma (Glastuinbouw Nederland) heeft een brede kijk op de sector. Hij schetst inhoudelijk de transitie waarvoor de sector staat en hoe deze momenteel innovatief wordt aangevlogen. Hij geeft inzicht in wat de overheid eigenlijk wil. En welke consequenties dat heeft? Kan de glastuinbouw in Nederland de omslag maken en wat heeft dit tot gevolgen voor de individuele bedrijven? Kan de adviseur hierin een goede begeleidende rol spelen?
 

Financiële aspecten energiemix en financiering

Goed, er is een plan en een (groep) glastuinder(s) wil de energietransitie maken. Dan gaat het meestal om ettelijke miljoenen en is financiering al snel een must. De (agrarische) bedrijfsadviseur(s) van diverse organisaties worden erbij geroepen en er wordt een investerings- en financieringsplan opgesteld. Lambert van Horen (Rabobank Nederland) heeft dit in het verleden als accountmanager diverse keren meegemaakt en is nu als onderzoeker vaak betrokken bij grotere projecten en zal verschillende vormen an financieringen belichten. Vanuit zijn kennis en ervaring geeft hij ons aan waar men op moet letten bij de financiering van de energietransitie. Welk financieringsinstrument is inzetbaar voor welke investering? Welke ringfencing is voor zowel tuinbouwbedrijf als bank van belang? Waar liggen de risico’s voor betrokken stakeholders? Hoe benut je optimaal de kansen en waar zitten mogelijke bedreigingen? Hoe en waar kun je de kosten op doorrekenen en op welke termijn wordt dit verwacht afgerond te zijn? Welke gevolgen heeft dit voor de investeringsruimte voor andere investeringen? Uiteraard is dit mede van belang voor de adviseurs die de (groep) (agrarische) ondernemers begeleiden in deze grote projecten.
 

De energiemix van glastuinbouwgebied Bergerden

Deze morgen is er een excursie geweest langs de diverse onderdelen van de energiemix op glastuinbouwgebied Bergerden, waar men al meerdere tientallen jaren stappen heeft gemaakt in een onafhankelijke energiemix bestaande uit verschillende bronnen. Vab-lid Berno Schouten (GreenVice) is hierbij nauw betrokken geweest en zal de geschiedenis van de transitie, zoals men die hier heeft verkozen, uiteenzetten. Hoe is men gekomen tot de evenwichtige mix die door de huidige omstandigheden, juist nu rust geeft aan de glastuinders tussen Arnhem en Nijmegen. Was het een gok, die uiteindelijk zijn vruchten afwierp of een weloverwogen weg naar zelfstandige energievoorziening op locatie? Berno neemt ons mee in de SWOT-analyse van Bergerden's energietransitie, die met vallen en opstaan nu toch een succes blijkt te zijn.

 

Programma

Voorafgaand aan de studiemiddag organiseren we een excursie over de unieke energiemix op glastuinbouwgebied Bergerden. Deze excursie is facultatief en hiervoor kun je je aanmelden middels een aparte webpagina.

Excursie (facultatief)
10:30 uur  Ontvangst excursie
10:45 uur  Wandelexcursie langs diversiteit energieopwekking glastuinbouwgebied Bergerden
12:45 uur  Verplaatsing naar lunchlocatie
13:00 uur  Lunch
14:15 uur  Aansluiting op middagprogramma

Studiemiddag
14:00 uur  Ontvangst
14:30 uur  Opening door de dagvoorzitter
14:35 uur  Hoe en waarom emissiebeperking middels een energiemix door Alexander Formsma (Glastuinbouw Nederland)
15:15 uur  Financiële aspecten energiemix, financieringskansen en bedreigingen door Lambert van Horen (Rabobank Nederland)
16:15 uur  Pauze
16:45 uur  Energiemix glastuinbouwgebied Bergerden, een SWOT-analyse, door Berno Schouten (GreenVice)
17:30 uur  Ruimte voor vragen en discussie
17:45 uur  Afsluiting en broodjesmaaltijd met soep
20:00 uur  Einde