Klimaatverandering als kans voor landbouw &natuur?
-
Kosten: € 0,- (excl. btw)
-
Spreker(s):
Frank Rijkaart
de werkbanksprekers volgen deze week
Henk Reinen
Niels Kastelein
Ingrid Jansen
Hidde Boersma
Louise Vet
Ger Koopmans (LTO Nederland) of Ruud Tijssens (Agrifirm)
Jan Huijgen
Daan Groot
Ellen Weerman
werkbank gevers -
Soort: -
-
Niveau: Basis
A2. Gezonde bodem, water en teeltsystemen
A5. Natuur-inclusieve landbouw
E2. Horizontale samenwerking
Totaalaantal PE-punten 4
Omschrijving en leerdoelen
eerdoelen voor Agrarisch Adviseurs:
Inzicht in de impact van klimaatverandering: Het begrijpen van de invloed van klimaatverandering op de agrarische sector, zoals droogte, hevige neerslag en veranderende groeiseizoenen, en de manieren waarop landbouw en natuur zich hierop kunnen aanpassen.
Verkenning van veerkrachtige oplossingen: Leren over innovatieve en veerkrachtige maatregelen die boeren en andere stakeholders kunnen nemen om klimaatverandering tegen te gaan, zoals slim water- en bodembeheer en duurzame teeltmethoden die bijdragen aan een robuuster ecosysteem.
Begrip van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB): Kennis verwerven over de kansen die het GLB biedt voor klimaatadaptatie en -mitigatie in de landbouw, en de rol van overheidsinstrumenten in gebiedsgerichte oplossingen voor uitdagingen zoals veenoxidatie en verzilting.
Samenwerking en netwerken in de regio: Leren hoe samenwerking tussen boeren, adviseurs, onderzoekers, beleidsmakers en andere betrokkenen binnen regio's kan bijdragen aan het ontwikkelen van gezamenlijke strategieën voor klimaatbestendige landbouw.
Concrete praktijkvoorbeelden en kennisdeling: Inzicht krijgen in succesvolle voorbeelden van boeren die innovaties toepassen om hun landbouwpraktijken klimaatbestendiger te maken. Dit helpt agrarisch adviseurs om de opgedane kennis toe te passen in hun eigen advisering en werkpraktijk.
PE-punten verdeling
- 1 A2. Gezonde bodem, water en teeltsystemen
- 1 A5. Natuur-inclusieve landbouw
- 2 E2. Horizontale samenwerking